Skötbord och blöjbyte tygblöjor

Blöjbyte och skötbord

Dags att byta blöja - tips till skötbord och blöjbyte

 

Ett organiserat och säkert skötbord underlättar blöjbytet

En av de viktigaste sakerna att tänka på när det gäller skötbord är säkerheten. Gör ni blöjbytet i arbetshöjd är det bra att ha en hand på barnet när de ligger där. Detta kommer att hjälpa till att göra barnet känna sig tryggare och samtidigt se till att de ligger säkert. Det kan också vara en bra idé att ha en leksak eller något annat som distraherar ditt barn om de blir rastlösa under bytet.

Planera skötbordet inför blöjbytet

Förutom att hålla ditt barn säkert och distraherat, är det också viktigt att ha alla verktyg som behövs inom räckhåll. Se till att du har tillräckligt med rena blöjor och tvättlappar nära till hands. Det är smidigt att ha tillgång rinnande vatten, eller en sprayflaska med vatten för att underlätta rengöringen. Om det är svårt att få ditt barn rent, överväga att använda lite rapsolja för att göra det enklare.

När barnet är lite äldre och inte har intresse av att ligga på skötbordet kan man behöva vara lite kreativ. Ett tips är att lägga den rena blöjan på ditt knä när du sitter ner, och lyfta upp barnet på blöjan för att knäppa den. Det brukar vara en uppskattad metod för spralliga barn att få på sig en ren blöja igen.

Förvaring av tygblöjor innan tvätt

För föräldrar som använder tygblöjor är det också viktigt att ha en plan för att förvara dem innan tvätt. Många tror att tygblöjor kan lukta illa, men med rätt förvaring undviker man att det luktar. Ett vanligt alternativ är en sophink med en tvättpåse i eller flera mindre tvättpåsar. Du kan också använda vattentäta tvättpåsar som andas, kända som pul påse, wetbag eller våtpåse. Se till att dina tygblöjor förvaras luftigt och om du inte kan tvätta dem direkt, låt dem torka innan de läggs i tvättförvaringen.

Hitta en rutin som passar dig och din familj

Som helt ny förälder kan blöjbyte kännas lite skrämmande. Många föräldrar kan nog relatera till känslan av att barnet känns så litet och ömtåligt. Men efter några blöjbyten hittar du snart din rutin och lär känna ditt barn. Många barn uppskattar stunden med föräldern vid skötbordet, passa på att kittla och gosa lite extra så får du samtidigt ett tillfälle att se över resten av barnets kropp så allt ser bra ut. 

Läs mer om blöjbyte eller hur du kommer igång med tygblöjor

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar