Tips tygblöjor

Börja använda tygblöjor

Detta önskar jag att jag visste om tygblöjor 

När jag var ny på tygblöjor fanns det många frågor att reda ut. Vilka tygblöjor ska man välja? Vilken är den bästa tygblöjan? Varför finns det så många olika typer? Hur många blöjor behöver man?

Hur tvättar man tygblöjor?

Jag testade mig fram med olika blöjsystem och material och fann en hobby i allt detta. Jag blev till och med förundrad över hur många småbarnsföräldrar som likt som jag föll för tygblöjor. Jag blev också förvånad över hur många som tror att det är samma blöjor som mormor använde. Enligt mig är moderna tygblöjor framtidens blöjor.

Men för dig som är ny på tygblöjor eller letar efter alternativ till engångsblöjor kommer här tips som jag önskat att någon gav mig när jag hade frågor om miljövänliga blöjor.

• Viktigast av allt att nämna är att det ska vara enkelt, börja med små förändringar. Det är inget konstigt i att varva engångsblöjor med tygblöjor. Det finns dom som börjar med tygblöjor redan på BB och finner det självklart. Men min upplevelse var att jag hade mycket nog i den nya mammarollen och jag valde att introducera tygblöjor långsamt. Det föll sig naturligt för mig att tygblöjorna kom in i familjens rutiner samtidigt som förlossningskrämpor och frysmat fasades ut.

• Testa olika blöjor, våra små bebisar kommer i alla möjliga modeller och olika blöjor/blöjmärken passar olika bra vid olika tillfällen. Jag lånade blöjor av min syster som använde det på sitt barn, skrev lappar för olika inlägg till blöjorna och var livrädd för att lägga dom fel. Nu i efterhand förstår jag att det inte spelade så stor roll, bara man använder inlägg av bra kvalité behöver det inte vara så komplicerat.

• Var inte rädd för att justera knappinställningarna på onesize blöjor. Ibland växer bebisen mycket på längden och ibland på bredden. Man kan bli förvånad när barnen växer och det är dags att ändra inställning, speciellt vid de tillfällen man får justera knapparna till en mindre inställning.

• Gör inte tvättrutinen mer avancerad än den behöver vara. Du använder antagligen redan ett skonsamt tvättmedel till bebisens övriga tvätt, använd det när du tvättar tygblöjorna med.

Till slut vill jag bara säga att min resa för att hitta ett hållbart alternativ till engångsblöjorna har varit riktigt rolig. Som rutinerad tygblöje användare skulle jag se fram emot att tidigt använda tygblöjor på ett ev. syskon, eftersom jag har rutin och gillar känslan av varje engångsblöja jag besparar världen.

Vad har du för erfarenhet av blöjor? Eller har du något bara tips till andra som vill minska användandet av engångsblöjor?

Läs mer om tygblöjor

Tillbaka till blogg

2 kommentarer

Jag trodde att det skulle vara omständligt att ta hand om bajset. Men efter några gånger insåg jag att det var ju inte alls så omständligt. Nu tycker jag istället att det känns konstigt att slänga det i soporna när vi inte har haft tygblöja. Känns helt rätt och självklart att det ska ner i toaletten!

Anonymous

Jag trodde jag skulle tycka tvättandet var mycket jobb. Men vi hade redan bytt ut tvättlappar till sånna i tyg och då blev det nästan lättare att hantera allt på samma gång. Eftersom jag ändå skulle tvätta dom.

Schmashmallow

Lämna en kommentar