Minska avfallet: Miljömässiga fördelar med tygblöjor

Minska avfallet: Miljömässiga fördelar med tygblöjor

Visste du att valet av blöjor kan ha en stor påverkan på miljön? Här utforskar vi hur tygblöjor kan bidra till att minska avfallet med upp till 95 % och samtidigt göra skillnad för klimatet. Genom att välja tygblöjor gör du ett hållbart val för både din familj och framtiden.

 

Avfallsminskning jämfört med engångsblöjor

Engångsblöjor genererar enorma mängder avfall:

• Ett barn använder i genomsnitt cirka 6 920 engångsblöjor under tre år.

• Varje blöja, fylld med vätska, väger cirka 300 gram, vilket innebär att ett barn genererar cirka 2,1 ton avfall under sin blöjperiod.

Engångsblöjor hanteras i Sverige och många andra länder främst genom förbränning för energiåtervinning. Detta minskar mängden avfall, men plasten och andra fossila komponenter i blöjorna bidrar till utsläpp av koldioxid.

Dessutom innehåller använda blöjor ofta vätska som absorberats av superabsorbenter, vilket försämrar förbränningsprocessens effektivitet.

I andra delar av världen, där deponi fortfarande är vanligt, kan engångsblöjor ta upp till 500 år att brytas ner. Detta bidrar till långvariga miljöproblem och avfallsansamlingar.

 

Tygblöjor gör skillnad:

• Återanvändbara och kan användas av flera barn, vilket eliminerar behovet av att ständigt producera nya blöjor.

• Efter flera års användning kan några blöjor behöva ersättas, men det totala avfallet minskar med upp till 95 %.

Dessutom kan tygblöjor ofta gå vidare till 1–2 barn till, vilket ytterligare minskar behovet av nyproduktion och avfall

 

Fundera på detta:

Om man staplar de engångsblöjor som används under ett barns blöjperiod, skulle de skapa en pelare på cirka 69 meter – lika hög som ett 23-våningshus! Det skulle krävas 11 fulla stora sopcontainrar för att hantera allt detta avfall. Det är mycket sopor!

 

Vatten- och resursåtgång för engångsblöjor

Tillverkningen av engångsblöjor innebär en betydande användning av vatten och energi, särskilt för de olika materialen som används:

• Cellulosa: Tillverkningen kräver upp till 1 500 liter vatten per kg, en stor andel av den totala vattenåtgången.

• Plastkomponenter: För polyeten och polypropen, som används i blöjans ytterlager, krävs cirka 1 850 liter vatten per kg i tillverkningsprocessen.

• Superabsorbenter: Dessa står för cirka 10 % av blöjans vikt och kräver cirka 900 liter vatten per kg.

Totalt sett innebär tillverkningen av engångsblöjor för ett barn (cirka 6 920 blöjor) en vattenförbrukning på flera tusen liter, en resurs som bokstavligen går rakt ner i soporna efter användning. Detta motsvarar även stora mängder energi och råvaror som aldrig återanvänds.

 

Fundera på detta:

Energi: Tillverkningen av engångsblöjor till ett barns blöjperiod kräver cirka 500 kWh energi, vilket räcker för att hålla en nattlampa tänd varje natt i 15 år.

 

Tygblöjor: Ett alternativ som gör skillnad

Tygblöjor tillverkas för att återanvändas under många år. Genom att välja ett alternativ där produkten används om och om igen minskar du behovet av nyproduktion och därmed även den totala vatten- och energiförbrukningen.

• Våra tygblöjor är tillverkade av återvunnen polyester i kombination med bambu och bomull, vilket skapar en hållbar och långlivad produkt.

Även om tvätt kräver resurser sker vattenanvändningen i hemmet och återgår till vattencykeln via avloppssystemet. Detta skiljer sig från industrins vattenanvändning, som ofta har en negativ påverkan på ekosystemen.

 

Fundera på detta:

Visst känns det bättre att investera i något som kan användas om och om igen, istället för att slösa på resurser för att producera engångsprodukter som slängs efter några timmars användning?

 

Slutsats: En hållbar investering för framtiden

Genom att välja tygblöjor kan du inte bara minska avfallet med upp till 95 %, utan också minska ditt klimatavtryck och spara resurser. Små val kan göra mycket stor skillnad – för dig, din familj och framtiden.

 

 

Att välja tygblöjor - Elin berättar om sina upplevelser

Jag är Emelie, grundare och författare här på Time Ahead Sweden. Jag är mamma till tre barn och drivs av en passion för miljön och ett hållbart föräldraskap. Jag har ett stort intresse för hållbara val i vardagen, där min resa inom hållbarhet började ta fart när jag själv blev mamma första gången. Jag upplevde det utmanande och faktiskt svårt, att hitta bra val för en hållbar livsstil som förälder.

Min ambition är att inspirera om fördelarna med hållbara livsstilsval. På Time Ahead Sweden delar jag mina insikter och erfarenheter om hur små förändringar kan göra stor skillnad, allt från hållbara alternativ för blöjbyte till minimalism i vardagen.

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar