Skonsamma blöjor

Har ditt barn ofta röd rumpa? Att använda tygblöja kan hjälpa!

Vårt första barn hade ofta röd rumpa som irriterande och gjorde ont. Engångslöjorna vi då använde var av ett vanligt märke av bra kvalitet. Ändå ville det röda inte gå över, på nästan hela blöjperioden.

Redan innan första barnet började vi att leta efter tygblöjor. Då var det inte på grund av blöjeksem eller röd rumpa, det var inget vi hade tänkt på innan vi var mitt i det. Utan vi tittade snarare på att eventuellt använda tygblöjor på grund av klimatångesten, eller åtminstone känslan och funderingarna över hur vårt barns framtid kommer att bli. Men efter att vår son fick en tuff start i livet, blev det annat att tänka på och inga blöjor av tyg blev av...

Jag minns att vi  hade tillfällen när han var bara några dagar gammal, då han fick alldeles för mycket blöjutslag av engångsblöjorna. Vi bytte blöja väldigt ofta, för att hålla det torrt. Vi använde salvor som vårdcentralen rekommenderade oss och vi använde puder. Men ändå ville det hålla på från och till under de första månaderna. Vi valde under denna period, att låta honom vara utan blöja så mycket vi kunde, vilket hjälpte bra, men figurerade bara när vi var hemma.

Vi hade perioder till och från fram tills vår pojke blev blöjfri, med röd rumpa och blöjeksem av engångsblöjorna. Emellanåt använde vi filtar som blöjor, vilket fungerade jättebra för att hålla borta det röda. Så då, år 2017, skaffade vi oss våra första vikblöjor. Vi använde dom som komplement till engångsblöjorna för att det funkade som en lösning för den irriterande huden. Där och då, blev tygblöjor på deltid den enkla lösningen för oss. Om än bara vikblöjor, för vi vågade inte då prova på någon annan tygblöja...

Med andra barnet började vi använda tygblöjor den dag vi kom hem från BB. Denna gång har vi inte haft några problem med huden. För oss har det verkligen varit att gå över till en blöja som är skonsam mot huden. Att använda tygblöjor på heltid var inget vi trodde att vi skulle göra redan från start. Vi tänkte att vi skulle testa på och se hur det fungerade och om det över huvud taget skulle hinnas med. Men det var så mycket enklare än vad vi hade förväntat oss, så det rullade bara på.

Min syster fick sitt andra barn bara några dagar efter oss. När också dom då började med tygblöjor fann dom samma fördel. Det skonade huden på det lilla barnet. Dom tyckte att det hjälpte extra bra, att variera material som låg direkt mot barnets hud. Genom att ibland låta blöjornas inlägg av bambu (som har antibakeriella egenskaper) ligga mot huden och ibland använda pocketblöja med stay-dry mot huden.

Tygblöjor behöver inte vara allt eller inget.  Det kan vara någon enstaka tygblöja emot röd rumpa, eller av helt annan anledning. Tygblöjor på halvtid eller tygblöjor på heltid. Det finns många olika sätt och anledningar som skiljer sig från familj till familj.

För oss blev alltså tygblöjorna vägen att bli av med röd rumpa på barn. Och en av anledningarna till att vi valt att starta vårt eget tygblöjemärke.

/ Emelie Palm  på Time Ahead Sweden - Tygblöjor

 

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

1 av 4