Potträning/EC

När börjar man med potträning?

Potträning kan verka som en svår uppgift, men det är faktiskt möjligt att börja tidigt, även från nyfödd. Det kallas för "Elimination Communication" eller "EC"

EC handlar om att lära sig att känna igen barnets signaler för att behöva kissa eller bajsa, och sedan hjälpa barnet att släppa ut det på en toalett, potta eller annat lämpligt ställe.

Det finns många fördelar med att börja med EC tidigt. Dels så minskas mängden blöjor och det kan bidra till kortare blöjperiod. Det kan också hjälpa till att skapa en nära relation mellan förälder och barn, eftersom det kräver en ökad kommunikation och observation av barnets beteende.

Det är viktigt att komma ihåg att EC inte är ett krav eller en förväntan på föräldrar, utan det är ett val och det är inte lätt för alla. Det finns många olika metoder för pott träning och du ska välja den som känns bäst för dig och ditt barn.

Hur kommer man igång med EC?

  • Första steget är att börja observera barnet och försöka känna igen deras signaler för att behöva kissa eller bajsa. Detta kan vara olika från barn till barn, men vanliga signaler inkluderar att röra sig oroligt, att dra i blöjan eller att skrika.
  • Erbjud en plats där barnet känner sig trygg. Det kan vara en potta, en toalett eller i grodposition över handfatet. Det är viktigt att använda en plats som är lättillgänglig och som barnet känner sig bekväm med.
  • När ni hittat ett bra sätt så kan ni införa rutiner. I samband med blöjbyte, efter måltid eller vila, hitta en rutin som stämmer för er. Även om det inte kommer något i pottan så blir barnet bekväm med rutinen, och tillsist så kommer stunden ni kan konstatera att det kom något i pottan. 
  • Var tålmodig och positiv. Det kan ta tid att lära sig barnets signaler och det kommer vara misslyckanden längs vägen. Vissa perioder förändras kommunikation mellan er, lägg ribban på en nivå som passar för dagen. Med uthållighet och en positiv inställning kan det vara en rolig och givande upplevelse för både förälder och barn.

Det kan också vara hjälpsamt att söka stöd och råd från andra föräldrar som har erfarenhet av EC. Även om alla har olika förutsättningar så har vi mycket att lära av varandra.

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

1 av 4