Hur ofta byter man blöja?

Hur många blöjor behöver ett barn och hur ofta byter man blöja?   

Som nybliven förälder ställs man inför många nya utmaningar och det dyker upp frågor och funderingar man inte stött på innan. En av dom funderingarna är hur många blöjor behöver ett barn och hur ofta byter man blöja?

Första frågan man ställs inför kan vara ”Ska jag packa med blöjor i BB-väskan?” Svaret på den frågan är olika beroende på ort, om du får gratis engångsblöjor eller behöver ta med egna blöjor.

 

Hur ofta byter man blöja?

Dags för ny blöja igen? Jag bytte ju precis! Nyfödda barn behöver många blöjbyten, ett tips om du känner dig osäker är att många engångsblöjor för nyfödda har en indikator som ändrar färg när blöjan blir våt. Annars är en bra riktlinje att byta blöja efter att de ätit, ungefär var tredje timme.

Det kan kännas som många blöjbyten på en dag (och natt!), men när barnet växer och ni kommer in i lite rutiner blir det lättare. Byten på natten fasas ofta ut med tiden, prioritera sömn och byt bara blöjan om barnet har bajsat. Använder Ni tygblöjor kan de packas med extra inlägg för att hålla längre.

  • En riktlinje är att byta blöja efter att de ätit, ungefär var tredje timme
  • Prioritera sömn på natten, byt blöjan om barnet bajsat.


Måste man byta blöja direkt när barnet kissat?

Bajsblöjor bör bytas så snart som möjligt, annars är risken stor att huden blir irriterad. Många barn kan ha en blöja på sig i några timmar, men även kissblöjor byts med fördel ofta så att huden håller sig torr.

Har barnets hud blivit irriterad är det extra viktigt att hålla blöjan torr. Vissa barn är känsliga för blöta blöjor och säger till när det inte känns bekvämt.

 

Hur många tygblöjor behöver man?

Om du vill använda tygblöjor på heltid, är det bra att ha minst 24st tygblöjor. Det beror lite på hur ofta du vill och kan tvätta blöjorna. Men för de flesta räcker det med ca 24 blöjor för att gå runt.

 

Varför läcker blöjan?

Alla barn är olika, kissar olika mycket och har olika kroppsform. Därför gäller det att hitta en blöja som passar barnet. Att blöjan läcker behöver inte nödvändigtvis vara för att den är full.

Vid läckage kan det vara passformen som behöver ses över. Har blöjan blivit för liten och ni behöver byta till nästa storlek? Eller har barnet börjat röra sig mer och ni kanske behöver gå ner en storlek igen?

 

    • Testa er fram till en blöja med bra passform för ert barn
    • En viktig del i att få en engångsblöja tät är att dra med fingret runt blöjkanten vid bebisens lår. Så att resåren som skyddar mot läckage hamnar rätt.
    • Använder Ni tygblöjor, se till att resåren sitter åt runt benen, den ska sitta likt en trosa.
    • Är tygblöjan full vid blöjbyte kan ni kompletterna med ett till inlägg eller byta mer ofta. 

 

Tips! Har du problem med hur blöjan ska sitta på barnet? Läs bloggen om passform eller skicka en bild med blöjan på barnet så hjälper vi dig. 

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

1 av 4