Skötbord och blöjbyte tygblöjor

Dags att byta blöja - tips till skötbord och blöjbyte

Ett organiserat och säkert skötbord underlättar blöjbytet

Det är värt att lägga lite extra tanke för att få till ett organiserat och säkert skötbord för att underlätta blöjbyte.

Ett tips är att alltid hålla en hand på barnet när det ligger på skötbordet, då känner sig barnet tryggare och du har samtidigt koll på att barnet ligger säkert.

 

Planera skötbordet inför blöjbytet

Se till att du har tvättlappar och rena blöjor nära till hands. Det underlättar att ha tillgång till rinnande vatten, men det går även bra att använda en skål eller flaska för att blöta ner tvättlapparna. Ibland kan det vara svårt att få barnet rent, speciellt nyfödda barn, då går det bra att använda lite rapsolja för att lättare få rent huden. Om du använder tygblöjor, torka bort överflödig olja innan det är dags att sätta på blöjan så att inte tyget blir oljigt.

En leksak eller något annat spännande som distraherar är bra att kunna erbjuda om barnet inte har ro att ligga still.

Ett annat tips när barnet blivit lite större och inte vill ligga på skötbordet är att använda dra upp blöjor istället. Använder du vår pocketblöja med stretchiga tabbar går det att knäppa den i förväg och använda den som en dra upp blöja.

 

Förvaring av tygblöjor innan tvätt

Många tror att tygblöjor som skall tvättas luktar illa. Men med rätt förvaring, undviker man att det luktar.

Det finns olika alternativ för att förvara tygblöjor innan tvätt. Det viktiga är att dom förvaras luftigt. Ett vanligt alternativ är en sophink med en tvättpåse i, eller flera mindre tvättpåsar. Många använder vattentäta tvättpåsar som andas (det finns många benämningar på dessa – pul påse, att wetbag, våtpåse)

Har du inte möjlighet att tvätta ofta (upp till fyra dagar) är det bra att låta blöjorna torka innan dom läggs i tvättförvaringen.

Tygblöjor med kiss eller amningsbajs kan läggas direkt i tvättförvaringen. Är det fastare avföring slängs det i toaletten innan blöjan läggs till tvätt.

 

Hitta en rutin som passar dig och din familj

Som helt ny förälder kan blöjbyte kännas lite skrämmande. Många föräldrar kan nog relatera till känslan av att barnet känns så litet och ömtåligt. Men efter några blöjbyten hittar du snart din rutin och lär känna ditt barn. Många barn uppskattar stunden med föräldern vid skötbordet, passa på att kittla och gosa lite extra så får du samtidigt ett tillfälle att se över resten av barnets kropp så allt ser bra ut. 

Back to blog

Leave a comment

1 of 4